כך ננהל בתבונה הפרעה נפשית

ככל שהשנים חולפות, המודעות שלנו כחברה להפרעות נפשיות והשלכותיהן עולה באופן משמעותי. אם בעבר, אנשים המתמודדים עם קשיים נפשיים היו מעוררים בקרב הציבור רתיעה או פחד, כיום יותר מתמיד מובן לכולנו כי מדובר במצב רפואי הדורש טיפול בריאותי בדיוק כמו סוכרת או אסתמה. על אף השיפור במודעות ומגוון אפשרויות הטיפול הזמינות כיום, אין ספק כי אבחנה עם מחלת נפש חמורה כמו הפרעת אישית גבולית, OCD או הפרעה דו-קוטבית עשויה להיות מטלטלת למדי. מדובר במצב הדורש ניהול מתמיד ותשומת לב רבה לכל היבטי החיים. עם זאת, אם הכלים הנכונים ותמיכה של הסביבה, נוכל ללמוד כיצד לחיות עם המצב ואפילו לשמור על איכות חיים גבוהה. אלו כמה נקודות שכדאי שניקח בחשבון.

בראש ובראשונה – ללמוד לקבל את עצמך

לרבות מההפרעות הנפשיות יש רכיב ביולוגי או תורשתי. מדובר במצב רפואי ולכן, חבל שנכלה אנרגיות ותסכולים בניסיון להבין מה בחיינו גרם לזה. לא בטוח שיכולנו לעשות דבר כדי למנוע את המצב הזה. נקודה זו חשובה להבנה לאדם המתמודד ולמשפחתו כאחד. סביר מאוד להניח שלאחר האבחון תיחווה טלטלה נפשית גדולה ושאלות רבות יעלו. ההבנה כי אדם הקרוב לך חולה נפש עשויה לעורר קשיים רבים. עם זאת, זהו גם פתח חשוב להבנה ולקבלה. זה הזמן להרפות מהאשמה ומהפחד ולהתחיל להתמודד עם המצב כמו עם כל מצב רפואי אחר.

כיצד על הורים להתמודד עם ילד פגוע נפש?

לעתים קרובות, האבחון עם מחלת נפש דורש מההורים להתאים מחדש את ציפיותיהם עבור ילדם. כמו התמודדות עם מחלות רבות אחרות, גם פגיעה נפשית עשויה לכלות את כל תשומת ליבם של ההורים. ייתכן מאוד שנגלה שאנו לא מקדשים כבר די תשומת לב לילדים האחרים או לקרובי משפחה וחברים אחרים לצורך העניין. הדבר עשוי רק להגביר את תחושת החרדה, המתח והתסכול. חשוב, על אף כלל האתגרים, לדאוג שאנו מקדישים די זמן לכל הגורמים המחזקים והמשמעותיים בחיינו.

תקשורת ברורה וכנה היא חיונית לכל בני המשפחה. חשוב שנאפשר לכול בני המשפחה להעלות את כל השאלות והחששות שיש להם ובעיקר, ניתן לאדם המתמודד לבטא את הצרכים והחוויה שלו במשפחה. שיחה פתוחה ואמפתית היא זו שתבטיח שהכול יישאר שקוף ונוכל תמיד להעניק את הסיוע המתאים ככל שיידרש.

למצוא את התמיכה המתאימה

ההתמודדות עם מחלת נפש היא מאבק ארוך טווח. אנו עשויים לגלות שיעדים רבים המשמעותיים לנו – מניהול מערכות יחסים ועד בניית קריירה – עשויים להפוך למשימות מורכבות ביותר. עם זאת, עם טיפול מוקדם ועקבי – המשלב לרוב תרופות עם טיפולי פסיכותרפיה – ניתן לנהל את המצבים הללו, להתגבר על אתגרים ולנהל חיים משמעותיים ופרודוקטיביים. כיום, ישנם כלים חדשים ומערכות תמיכה חברתיות שיכולות לסייע לך לצלוח את המשימות הללו טוב מתמיד. אלו כמה מהאסטרטגיות שכדאי ליישם בחיים.

להיצמד לתוכנית הטיפול

התחלת להרגיש טוב יותר? נראה שהחיים מתייצבים? מצוין! סימן שהטיפול עובד. בדיוק כמו כל טיפול בריאותי, אין לראות בהקלת התסמינים כהוכחה לכך שאין עוד צורך בטיפול. חשוב להמשיך ליטול את כל התרופות ולהמשיך בעקביות במפגשי הפסיכותרפיה. עבודה צמוד עם הרופא בהתאמת המינונים תבטיח שהטיפול ישרת אותך על הצד הטוב ביותר.

טיפול עצמי

ישנן טכניקות רבות שיאפשרו לך לנהל טוב יותר את המתח והמחשבות הטורדניות ויעניקו מענה משלים חשוב לתרופות והפסיכותרפיה. מתרגול מיינדפולנס או יוגה ועד לתוכנית כושר קבועה ומסודרת, אורח חיים פעיל ומוכוון רווחה הוא הבטחה לניהול בריא יותר של המצב.

ללמוד לעומק על ההפרעה

הספרות הרפואית כיום על כל מחלת נפש שאובחנה אי פעם זמינה בהיקף אדיר וחסר תקדים. היכרות מעמיקה עם מצבך תסייע לך למצוא את שלל הכלים לתפקוד מיטבי ותסייע גם לקרובים לך לתמוך ולסייע לך טוב מתמיד.

שתפו פוסט זה